top of page

Inngrodd tånegl

Effektiv behandling av inngrodd tånegl: fra forebygging til kirurgi

Hva er årsaken til inngrodd tånegl?

Flere faktorer kan bidra til inngrodd tånegl. Mange har en arvelig disposisjon for tilstanden, og gutter i puberteten er spesielt utsatt. Andre årsaker kan inkludere feil klipping av neglen, bruk av trange sko, og skader mot foten. For eldre personer kan hovne bein, som følge av økt væske i kroppen, også være en medvirkende faktor.

Inngrodd tånegl er en tilstand hvor neglen vokser inn i huden ved siden av neglen, noe som ofte fører til smerter, hevelse og i noen tilfeller infeksjon. Stortåen rammes som regel oftest. Noen opplever milde plager, mens andre kan ha betydelige smerter.

Hos A-Medi tilbyr vi både forebyggende behandling hos vår dyktige fotterapeut og kirurgisk behandling utført av en erfaren kirurg.

Forebyggende tiltak du kan gjøre selv

For å unngå at tilstanden forverrer seg, anbefales det å følge noen enkle forebyggende tiltak:

  • God fothygiene: Vask føttene daglig.

  • Bruk av riktig fottøy: Velg romslige sko og luftige sokker som holder føttene tørre.

  • Negleklipping: Klipp neglen i en svak bue eller rett over, uten å klippe for kort ut mot sidene.

Forebyggende tiltak hos fotterapeut

Dersom du allerede opplever inngrodd negl, kan det være aktuelt med regulering av neglen. Dette gjøres ved hjelp av en metallbøyle som festes på neglen og hjelper den til å vokse riktig. Behandlingen utføres av vår fotterapeut.

Behandling av infeksjon

Dersom du har en pågående infeksjon, anbefaler vi daglige fotbad med mild grønnsåpe eller laktacydbad for å rense området. Ved alvorligere infeksjoner kan det være nødvendig med en antibiotikakur, noe som krever legekonsultasjon. I enkelte tilfeller kan det også være behov for drenering av byller eller bruk av kortisonsalve for å dempe betennelsen.

Behandlingen utføres av 

Dr. Nils Jørgen Strøm

Ortoped

Kirurgisk behandling av inngrodd tånegl

Dersom konservative tiltak ikke gir tilstrekkelig effekt, eller du har betydelige smerter og betennelse, kan kirurgi være nødvendig. Hos A-Medi tilbyr vi operasjon av inngrodd tånegl utført av en erfaren spesialist i ortopedisk kirurgi.

Operasjonen heter kilereseksjon og innebærer at det betente området fjernes i tillegg til en del av neglen og den tilhørende neglesengen.

Kirurgen vår bruker en spesial metode for behandling av inngrodd tånegl som forebygger tilbakefall av tilstanden. Det er derfor svært sjeldent behov for en reoperasjon og når du er ferdig operert er det lite sannsynlig at du får problemer på samme sted senere. Det finnes mange forskjellige teknikker for hvordan dette opereres og noen metoder har økt fare for at tilstanden kommer tilbake. Vi opplever ofte at pasienter har prøvd kirurgisk behandling 5-6 ganger før uten effekt før de kommer til oss. Enkelte fjerner også hele neglen, noe vi absolutt ikke anbefaler.

Hvordan foregår kirurgisk inngrep av inngrodd tånegl

Først får du lokalbedøvelse i tåen. Kirurgen bruker lokalbedøvelse med adrenalin som gjør at bedøvelsen virker raskere, lengre og gir mindre blødning. Kirurgen gjør så et lite snitt i huden og fjerner den neglekanten som er for bred samt den tilhørende negleroten. I de fleste tilfeller bruker kirurgen et etsende stoff (fenol) til å etterbehandle negleroten for å unngå at neglekanten kan vokse ut igjen.  Du får ingen sting og hele inngrepet tar cirka 30 minutter. Det er vanlig at det siver litt etterpå og det legges derfor på en tykk bandasje. Det er viktig at du har med deg romslige sko ved hjemreise (for eksempel sandaler). Du bør ikke kjøre bil selv etter inngrepet.

Hva kan du forvente etter operasjonen?

Etter operasjonen vil du kunne oppleve smerter i noen dager. Vi anbefaler bruk av smertestillende som Ibux og Paracetamol, samt at du holder benet høyt for å redusere hevelse. Bandasjen skiftes på dag 2, og det er viktig å holde såret rent og tørt. Du bør bruke romslige sko i minst et par uker, og unngå fysisk aktivitet som jogging eller fotball til du er helt smertefri.

Behov for sykemelding

De fleste pasienter trenger ikke langvarig sykemelding etter operasjonen, men dette vil avhenge av din jobbsituasjon. Hvis du har en fysisk krevende jobb eller må bruke vernesko, kan det være nødvendig med opptil 2 ukers sykemelding.


Inngrodd tånegl kan være smertefullt, men det finnes effektive behandlingsmuligheter. På A-Medi kan vi hjelpe deg både med forebyggende tiltak og operasjon.Velkommen til en konsultasjon for å diskutere hva som er riktig for deg.

bottom of page