Hjerteflimmer – er det farlig?
Vet du hva hjerteflimmer er, hvorfor det er farlig og hvilke symptomer du må være obs på?
Hva er hjerteflimmer?
Forekomsten av hjerteflimmer, også kalt forkammerflimmer eller atrieflimmer, har vært økende de siste tiårene. Man regner med at omtrent 50 000 mennesker plages av hjerteflimmer i Norge. Tilstanden kan opptre hos yngre voksne, spesielt har det vært mye fokus på økt forekomst hos personer som driver utholdenhetsidrett. Du har kanskje hørt om «birkenhjerte" eller "harehjerte"? Hjerteflimmer er imidlertid relativt sjelden før 60-årsalderen. Flere faktorer kan gjøre deg spesielt utsatt for å utvikle hjerteflimmer som for eksempel hjertesykdom, inkludert feil på hjerteklaff, høyt stoffskifte, diabetes, høyt blodtrykk, fedme og høyt inntak av alkohol. I 20-30% av tilfeller finner man imidlertid ingen tydelig årsak.
Hvordan oppdages hjerteflimmer?
Hjerteflimmer viser seg typisk ved gjentatte anfall, men også som enkeltstående episoder, da ofte i forbindelse med akutt sykdom eller operasjon.
Vet du hva hjerteflimmer er, hvorfor det er farlig og hvilke symptomer du må være obs på?
Symptomer ved hjerteflimmer
En del pasienter er uten symptomer, og merker ikke at de har hjerteflimmer. Men de fleste har symptomer som:
hjertebank eller hjerteuro
rask og/eller uregelmesig puls
pustebesvær
mindre toleranse for fysisk belastning
svimmelhet
utmattelse
Noen kan også merke brystsmerter, uro eller angstfølelse.
Er hjerteflimmer farlig?
Svaret er ja! Hjerteflimmer er en meget rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre. Dette medfører at forkamrene pumper meget raskt, uregelmessig og med liten kraft. Tilstanden fører til at også hjertets hovedkamre slår uregelmessig, men ikke like fort som forkamrene. En slik uregelmessig aksjon er farlig fordi det kan føre til dannelse av blodpropp i hjerte som kan forflyttes til hjerne og føre til hjerneslag. Det er påvist at så mye som 25 % av alle hjerneslag skyldes hjerteflimmer.