Endometriose
Endometriose betyr at slimhinnen som normalt kler innsiden av livmoren, begynner å vokse andre steder i kroppen, for eksempel på eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren.

Hva er endometriose?
Symptomer på endometriose
Omtrent 2-3% av alle kvinner utvikler symptomgivende endometriose i løpet av livet, men ekspertene mener at flere har endometriose enn det vi er klar over. Tilstanden finnes hos ca 30% av kvinnene som utredes for barnløshet. Sannsynligheten for å få endometriose øker fra puberteten og topper seg i 40 - årsalderen. Etter dette synker risikoen igjen. Dette er fordi en forutsetning for utviklingen av endometriose er det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, som faller med økende alder.
Den nøyaktige årsaken til endometriose er ukjent
Men det finnes to teorier som tar sikte på å forklare denne tilstanden. Den ene teorien går ut på at endometriose oppstår av seg selv ved at bukhinnen noen steder omdannes til livmorslimhinne. Den andre teorien går ut på at celler fra livmorslimhinnen kan løsne ved menstruasjon, og at noe av menstruasjonsblodet kan føres i feil retning gjennom egglederne og ut i bukhulen. Cellen fester seg så på feil sted og begynner å vokse. Blødning fra livmor til bukhulen forekommer hos de fleste kvinner, men bare hos enkelte tillater kroppens immunapparat at slimhinnen vokser på feil plass. Arvelige forhold ser ut til å være av betydning for utviklingen av denne sykdommen. Dersom tilstanden finnes hos mor eller søster, er risikoen for å få endometriose ca. 5 ganger økt - men likevel ikke mer enn 10%.
Hvordan blir endometriose diagnostisert?
