top of page

24-timers EKG

24-timers EKG, også kjent som holtermonitorering eller langtids-EKG, er en registrering av hjerterytmen over en periode på 1-3 døgn.

Holter benyttes for å oppdage hjerterytmeforstyrrelser og for å diagnostisere hvilken type hjerterytmeforstyrrelse som foreligger, dette er mtp både rask og lavt puls. Oftest tas undersøkelse for å utelukke hjerteflimmer. Det brukes også for  å sjekke om at eventuelle symptomer  kan være relatert til hjerterytmeforstyrrelsen, som f.eks svimmelhet, bevisthetstap, hjertebank/hjerteuro osv.

Hvordan foregår undersøkelsen

På legekontoret vil 5 elektroder bli klebet til brystkassen. Elektrodene går til et lite apparat som vil registrere hjerterytmen kontinuerlig i 24 -72 timer. Du kan enten ha apparatet festet til overkroppen med et belte eller la det henge rundt halsen i en liten veske. Du kan så dra hjem og du skal ha vanlig aktivitet under registreringen. Du må gjerne foreta spesielle aktiviteter som erfaringsmessig tidligere har utløst symptomer. Du får også med deg et skjema hjem hvor du skal registrere hva du gjorde og hvilke symptomer du fikk i overvåkningsperioden.

Husk at utstyret ikke tåler vann og så lenge du har apparatet tilkoblet, kan du ikke dusje.

Du vil ikke kjenne smerte eller ubehag i forbindelse med undersøkelsen. I enkelte tilfeller kan det oppstå lokal irritasjon av huden der hvor elektrodene er påklistret.

Når overvåkningsperioden er over, kommer du tilbake til legekontoret hvor vi kobler av apparatet. Resultatene blir lest av, og hjertespesialisten går gjennom hele registreringen og tolker resultatene.

Forberedelser i forkant av 24-timers EKG

Undersøkelsen krever ingen spesielle forberedelser, men dersom du har hår på brystkassen, er det fint at du barberer det bort dagen før undersøkelsen. Da unngår du tørrbarbering på legekontoret. Ikke bruk  hudkrem/bodylotion på brystet dagen du skal til holtermonitorering.

Fritt behandlingsvalg

Har du fått henvisning til 24-timers EKG kan du velge å gjennomføre utredningen ved A-Medi gjennom fritt behandlingsvalg.  

Du kan lese mer om fritt behandlingsvalg her.

Please reload

bottom of page